CABANA CASCOE

50RON
persoana/zi

Cheile Dâmbovicioarei şi Peştera Dâmbovicioara

Cel mai important afluent al Dâmboviţei este Dâmbovicioara, din zona Munţilor Piatra Craiului, izvorănd de pe versantul sudic al Vf. La Om şi străbate transversal culoarul Rucăr – Bran pe o direcţie nord-sud, vărsându-se în Dâmboviţa, în aval de comuna Dâmbovicioara. Cheile Dambovicioarei, sunt săpate pe o lungime de aproximativ 2 km în podul calcaros dintre depresiunile Dâmbovicioara şi Podul Dâmboviţei. Ele au pereţii modelaţi în calcar generând un relief carstic subteran reprezentat de un număr impresionant de peşteri, dintre care cea mai renumită este Peştera Dambovicioarei. Mai în amonte, unde apa iese cu mare viteză din munte şi se varsă imediat în Dâmbovicioara se găsesc Cheile Brusturetului, un complex carstic mai puţin spectaculos, alcătuit din Cheile propriu-zise ale Brusturetului, Cheia Lungă şi Cheia Strâmtă.

În Cheile Dambovicioarei gasiţi  Peştera Dâmbovicioara spectaculoasă, oferindu-vă un relief carstic variat. Râurile care coboară în Munţii Făgăraş, Piatra Craiului şi Leaota au săpat în calcarele de aici văi înguste şi adânci, dând naştere, pe un teritoriu relativ restrâns, celui mai mare complex de chei aflate la noi în ţară. O asemenea rocă, extinsă în zonă, a permis dezvoltarea peşterilor. Situată în partea nordică a satului cu acelaşi nume – la cca 1 km – este lesne accesibilă turiştilor, amplasată chiar în apropierea şoselei care străbate aceste chei. Lungă de peste 250 m, această peşteră are aspectul unei galerii puţin ramificate, traseul său fiind puţin ascendent; ea poate fi străbătută uşor, având plafonul mai înalt decât statura omului (cca. 2 m). Interiorul oferă condiţii optime de vizitare – simţi aici un uşor curent de aer care demonstrează existenţa a încă unei comunicări cu exteriorul.

         Fauna este caracteristică  formelor carstice fiind relativ săracă: până acum nu au fost semnalate specii cavernicole, în schimb, s-au găsit resturile fosile ale ursului din peşteră (Ursus spelaeus). Golul subteran s-a format prin eroziunea calcarelor de către apele pârâului “Peştera” care acum îşi poartă undele prin apropiere, pe lângă intrare. Peştera este amenajată şi dotată cu curent electric, permiţând afluenţa turiştilor care a avut ca urmări dezvoltarea şi aglomerarea zonei.

ATRACTII TURISTICE

CONTACTAŢI-NE

Folosiți formularul de mai jos.