CABANA CASCOE

50RON
persoana/zi

Peştera Urşilor

Peştera Colţul Surpat (sau Peştera Urşilor) e situată pe Valea Dâmboviţei, la 2 km distanţă de localitatea Podul Dâmboviţei. La 300 m după intrarea în Cheile de Sus ale Dâmboviţei, în versantul drept porneşte o potecă amenajată, cu balustrade şi trepte ce conduc după un urcuş de numai 20 m (alt. relativa), la intrarea aflată la o altitudine de 850 m. Până în Podul Dâmboviţei există şosea asfaltată iar de aici în sus pe valea Dâmboviţei drum forestier

Pentru a ajunge la Cabana Cascoe străbateţi Cheile Dâmboviţei pe malul drept al Dâmboviţei care în această zonă are deja 40km lungime de la izvoare.

Cheile Dâmboviţei sunt de origine epigenetică, întrucât râul s-a adâncit iniţial în formaţiuni sedimentare mai puţin dure (gresii, conglomerate), iar când a ajuns la nivelul calcarelor şi-a continuat eroziunea, generând respectivele sectoare înguste ale văilor. Pereţii au un aspect monumental cu înălţimi ce depăşesc 200m. Apele şi timpul au permis formarea peşterilor dintre care cea mai importantă este Peştera a Urşilor.

Aceasta este una dintre cele trei cu aceeaşi denumire din ţară. S-a format prin străpungerea calcarelor din chei de către un afluent al Dâmboviţei, în momentul de faţă peştera este fosilă. Ȋn versantul drept porneşte o potecă amenajată, cu balustrade şi trepte ce conduc după un urcuş de numai 20 m (alt. relativă), la intrarea aflată la o altitudine de 850 m. Intrarea se prezintă ca o grotă imensă din care pleacă 2 galerii. Lungimea totală a peşterii este de 370 m. Aici s-au găsit schelete ale ursului de cavernă, putându-se observa urme ale activităţii ştiinţifice desfăşurate în decursul timpului. Peştera Urşilor este declarată Rezervaţie Naturală, şi prezintă o parte din stalagmitele şi stalactitele specifice unei peşteri. Peştera nu este iluminată şi amenjată, dar lucrările de amenajare ale acesteia ar avea ca rezultat dezvoltarea pe plan turistic a zonei.

pestera-de-la-coltu-surpat-mic

 

 

Pestera de la Coltul Surpat from Calin Popescu on Vimeo.

Mai multe informaţii: Speologie.org

Traseepemunte.ro: Clip Scurta prezentare Cabana Cascoe

ATRACTII TURISTICE

CONTACTAŢI-NE

Folosiți formularul de mai jos.